Sposób przygotowania

W dużym wyparzonym słoju układać warstwami owoce sezonowe i zasypać cukrem.
Zalać taką ilością rumu, aby był na równi z owocami.
Przy kolejnych owocach czynność powtórzyć - warstwa owoców, warstwa cukru i warstwa rumu.
Tak postępować z każdym gatunkiem owoców - dosładzając do smaku.
Kiedy cały słój będzie wypełniony - zakręcić szczelnie i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Zimą nalewka jest gotowa :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    elka4621

    super
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Zapraszam do próbowania moich przepisów :) Z pewnością każdy znajdzie w mojej księdze coś smacznego dla siebie :) *</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika63

    uwielbiam takie nalewki
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Owoców oczywiście ma być po pół kilograma - nie mam pojęcia dlaczego ta miara zniknęła ze wszystkich składników... Można też ustalić swoje proporcje lub zrezygnować z jakiegoś składnika.
  • 0
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Bursztynowy rum w połączeniu z owocami daje piękny koralowy kolor (miałam bardzo ciemne wiśnie i czereśnie, które dodatkowo nadały głębokiej barwy), a w połaczeniu z napojem gazowanym typu fanta, sprite lub tonic powstają niepowtarzalne drinki - jeden z nich (ze spritem) właśnie na zdjęciu :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    na jesienne wieczory jak znalazł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    ciekawa kompozycja :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !