Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy ze śliwkami - pieczony

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1/2 kg
podgardle wędzone 1/2 kg
szynka surowa 1/2 kg
łopatka 1/2 kg
boczek 1/2 kg
jajko 6 dużych
bułka czerstwa 1 duża
kasza manna 3-4 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
pieprz mielony
śliwki suszone 100 g
wątroba wieprzowa 300 g
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy ze śliwkami - pieczony

Do dużego garnka włożyć mięsa, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie - gotować do miękkości.
Wątrobę wymoczyć w wodzie lub mleku.
Miękkie mięso odcedzić, pozostawić do ostygnięcia i zmielić razem z wymoczoną wątroną na drobnym sitku.
W wywarze namoczyć bułkę i również zmielić.
Do masy wbić jajka, dodać przyprawy i dolać nieco wywaru, dosypać grysik.
Masę dokładnie wyrobić i dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki.
Masą napełnić foremki natłuszczone i posypane bułką tartą - wierzch wyrównać i także posypać bułką tartą.
Piec w gorącym piekarniku przez 60-80 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.

Pozostały wywar po gotowaniu mięsa odparować i zużyć jako dodatek do zup i sosów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 30.07.2012 08:43
mniam
Habibi 28.06.2012 07:16
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak