Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z otrębami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
otręby 1/3 szklanki
drożdże 25 gram
kminek łyżeczka
słonecznik 3 łyżki
sezam 1.5 łyżki
sól łyżeczka
oliwa 2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z otrębami

+ jajko i sezam na wierzch. (dałam jeszcze słonecznik)


Mąkę mieszamy z otrębami, kminkiem, słonecznikiem, sezamem i solą.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane suche skłądniki i wyrabiamy ciasto. Będzie dosyć luźne.

Odstawiamy na pół godziny przykryte w ciepłe miejsce.

Formę- keksówkę smarujemy masłem, podsypujemy mąką i wykładamy do niej ciasto. Znów odstawiamy do wyrośniecia. Gdy podrośnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem ( można dodać także słonecznik).

Pieczemy w temp. 1800 około 40-45 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak