Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka kremowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko tłuste 1 litr
cukier waniliowy 6 łyżek
masło 1 kostka
cukier 2 szkl.
jajko 7 dużych
mąka pszenna 1,5 szkl.
cukier puder
sól duża szczypta
ciasto francuskie 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka kremowa

Do szerokiego sporego rozndla wlać mleko, dodać dużą szczyptę soli oraz cukier waniliowy i zagotować.
Jajka bardzo dokładnie zmiksować z cukrem, dodać mąkę pszenną i dokłądnie wyrobić.
Masę wlewać na gorące mleko, stale miksując, aż masa zgęstnieje.
Odstawić do zupełnego ostygnięcia.
W tym czasie upiec placki z ciasta francuskiego wg opisu na opakowaniu.
Pozostawić do ostygnięcia.
Masło pozostawić w temperaturze pokojowej, aż zmięknie - zmiksować na puch - dodawać stopniowo chłodny budyń, stale ubijając, aż wszystkie składniki stworzą puszystą masę.
Na spodzie francuskim rozsmarować krem równą warstwą, nakryć drugim ciastem.
Obciążyć deseczką i torebką cukru lub słoikiem z wodą - wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pokroić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 26.08.2012 06:27
mniam
eagle 01.07.2012 20:14
Natychmiast zjadłoby się takie cudo :))
Habibi 28.06.2012 07:15
Zapraszam do przeglądania moich różnorodnych przepisów - zapewne każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)
smerfetka79 17.06.2012 23:46
Uwielbiam to ciasto:))
Ankha 16.06.2012 19:21
Jakie przyjemne kalorie:)
parysek10 16.06.2012 17:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak