Sposób przygotowania

Składniki wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Najlepiej najpierw rozpuścić masło, potem dodać smietankę, następnie cukier i aromat, mieszając energicznie, by jak najszybciej rozpuścić cukier.

Doprowadzamy składniki do wrzenia, cały czas mieszając. Masa w trakcie gotowania zacznie gęstnieć – musimy gotować ją aż do stanu maksymalnej gęstości – trwa to około 15 minut, do momentu kiedy masa zacznie przywierać do dna. Po tym czasie zdejmujemy garnek z palnika, ale nadal mieszamy. Przez chwilę jeszcze ucieramy masę.

Kiedy nieco przestygnie przelewamy ją do natluszczonej dokładnie niewielkiej keksówki(ja wlałam masę do pojemnika po lodach) i odstawiamy, najpierw przykrytą ściereczką na stół, a kiedy przestanie być gorąca – do lodówki.

Po około 2 godzinach masa będzie na tyle sztywna i trwała, że da się pokroić.

Możemy wyjąć ją z keksówki i pokroić ostrym nożem na cukierki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    EWI

    świetne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    po prostu extra cukiereczki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !