Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasto z budyniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 szkl
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 160 g
masło 25 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
mleko 3 szkl
budyń waniliowy 2 szt
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasto z budyniem

Masło rozpuścić, odłożyć do ostudzenia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze. Następnie zdjąć z garnka z wodą i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, do masy jajecznej, wlać przestudzone masło, dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej formy. Do drugiej połowy przesiać kakao, wymieszać i wyłożyć na białe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 1 godziny. Z mleka i mączki budyniowej ugotować budyń, wylać na zimne ciasto, ostudzić. Następnie polać polewą czekoladową i ozdobić według uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 12.11.2012 22:23
bardzo dobre ciasto
cooleczka 16.10.2012 19:12
świetne
Ewelina38 19.09.2012 07:52
paluszki lizać :)
Andysz 03.09.2012 11:22
ekstra;)
KasiaK90 31.08.2012 08:45
wygląda przepysznie
edyta44 13.08.2012 10:37
super
caralajna 28.07.2012 07:37
ładnie się udało
karolina1869 27.06.2012 11:23
dobre
Justyna Jussstiii 16.06.2012 19:47
super
magdalea 16.06.2012 18:42
apetyczne
zuzanna_z 16.06.2012 16:43
wygląda zachęcająco
Karolinka111 16.06.2012 06:53
hmm wygladaja pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak