Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z bitą śmietaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 15 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mus z jabłek
jabłka 1,5 kg
cukier do smaku
woda 1/3 szkl
bita śmietana
mleko 400 ml
śnieżka 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 25 g
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bitą śmietaną

Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, wsypać do masy jajecznej, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć do przygotowanej dużej blaszki, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170-180 stopni około 15-20 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, wlać 1/3 szkl wody, rozgotować. Do gorących jabłek wsypać galaretki, wymieszać, dosłodzić do smaku, wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden wyłożyć mus z jabłek, wyrównać, oziębić. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, lekko przestudzić. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, połączyć z żelatyną. 3/4 kremu wyłożyć na zimny mus z jabłek, przykryć drugom blatem biszkoptowym. Pozostałym kremem posmarować wierzch ciasta, ozdobić według uznania, odłożyć do lodówki

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.02.2014 17:52
Wygląda super.
mega231 20.03.2013 21:05
super przepis
olkaaa 25.10.2012 08:15
bardzo fajne
Żaneta1 05.09.2012 21:48
musi byc pyszne;)
romanrafal
romanrafal 29.08.2012 16:19
świetne ciasto
wedith1 24.08.2012 09:41
Wspaniały! :)
Juleczka20 04.08.2012 08:49
pyszniutkie ciasto
Iwona56 30.07.2012 10:32
wygląda pysznie
caralajna 28.07.2012 07:35
wspaniały, przepis jest do wypróbowania w tym sezonie jeszcze
manaika 25.07.2012 23:06
super!
Katarzyna59 29.06.2012 18:31
zjadłabym kawałek
halina17 16.06.2012 00:24
pyszne ciasto
msmariusz 15.06.2012 23:13
super wygląda
1j1o1l1a1 15.06.2012 23:09
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak