Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem i truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuka
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 4 łyżka
mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżeczka
masło 150 g
truskawki 500 g
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i truskawkami

Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier (3/4 szklanki). Dodać żółtka i delikatnie wymieszać, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz ocet. Wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ok. 25x20 cm). Piec w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka".

Krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, do reszty zimnego mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując.

Biszkopt pozostawić w foremce (mój wyszedł bardzo wysoki więc przekroiłam go na 2 blaty i użyłam tylko jednego, choć spokojnie można było użyć cały), posmarować kremem, na wierzchu ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką (rozpuściłam 2 galaretki w ok. 800 ml gorącej wody). Wstawić do stężenia na ok. 2 godziny do lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 16.06.2012 19:47
super
jolanta19 15.06.2012 19:38
mniam
halina17 15.06.2012 14:46
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak