Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec pod pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier puder 150 gram
margaryna 120 gram
mleko 250 ml
mąka 250 gram
proszek do pieczenia 1 opakowanie
masa makowa 1 puszka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec pod pierzynką

1. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Ucierając, stopniowo dodawać miękką margarynę, mleko, a pod koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem blachy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec około 15 minut, aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru.
2. Białka ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Na podpieczonym cieście rozsmarować masę makową, a na mak wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 20-25 minut aż piana się przyrumieni. Ciasto wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 07.12.2012 20:48
pycha
Katarzyna56 05.09.2012 23:53
Chętnie bym skosztowała:o)
Betka 30.07.2012 16:10
mniam to coś dla mnie;)
Norgiusz 15.06.2012 13:52
super
Rafał10 15.06.2012 11:45
uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak