Sposób przygotowania

Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy folią spozywczą. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Następnie do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz masło, zagotowujemy. W pozostałym mleku roztrzepujemy jajka oraz mąkę, a następnie całość wlewamy na gotujące się mleko. Całość chwilę gotujemy około 5 minut, cały czas mieszając. Gorącą masę budyniową wylewamy na herbatniki. Na masę budyniową wykładamy kolejną warstwę herbatników. Masę krówkową podgrzewamy na małym ogniu w garnku z wodą, a następnie wykładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztwyno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę, chwilkę miksujemy. Ubitą śmietanę wykładamy na masę krówkową. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby ładnie stężało.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !