Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napój chlebowy korzenno-cytrusowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier waniliowy 50 g
cukier do smaku
miód 4-5 łyżek
woda 4 litry
Goździki całe Prymat 2-3 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
cynamon 2-3 kawałki
imbir 5 cm
rodzynki 100 g
cytryna 1 duża
pomarańcza 1 szt.
chleb żytni 1/4-1/3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Napój chlebowy korzenno-cytrusowy

Wodę zagotować z przyprawami korzennnymi, pokrojonym cynamonem, cukrem i startą skórką z cytryny i pomarańczy (bez białego albedo).
Dodać rodzynki, nakryć i gotować 45-60 minut na małym ogniu.
Odstawić do ostygnięcia, nie odkrywając - następnie dodać miód, cukier waniliowy i bardzo dokładnie wymieszać.
Dołożyć pokrojony w dużą kostkę chleb, drożdże i sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy.
Garnek nakryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 doby.
Napój odcedzić jak najdokładniej - najlepiej przez 2 warstwy tetry przełożonej warstwą waty.
Przelać do 5 litrowej butli po wodzie mineralnej, zakręcić i odstawić w dość chłodne miejsce na kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 20.08.2012 08:56
ciekawy pomyał
eagle 30.06.2012 10:56
Ciekawy przepis...
Habibi 24.06.2012 06:39
* serdecznie zapraszam do korzystania z moich różnorodnych przepisów i mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak