Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzi kurczaka 50 dag
włoszczyzna
gałązka świeżego tymianku
ziemniaków 5
pieczarek 25 dag
wędzonego boczku 5 dag
drobnej białej fasoli 1 dag
przecieru pomidorowego 1 łyżka
masła 1 łyzka
cząbru 0,5 łyżeczki
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
mielonej ostrej papryki 1/4 łyżeczki
posiekanej świeżej zielonej papryki 2-3 łyżeczki
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z pieczarkami

Do dużego garnka wlać 4 szklanki wody, włożyć umyte podudzia i gałązkę tymianku, wsypać odcedzoną fasolkę i vegetę, gotować ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Umyte i osuszone pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i boczek w kostkę. Na patelni stopić masło, podsmażyć boczek, dodać cebulę i pieczarki, smażyć 4-5 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z przecierem pomidorowym. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, a włoszczyznę w słupki. Z wywaru wyjąć miękkie mięso i tymianek, włożyć ziemniaki i włoszczyznę, gotować 15-20 minut. Z podudzi usunąć skórę i kości. Mięso pokroić w paski i razem z usmażonymi z cebulą i boczkiem pieczarkami dodać do zupy. Chwilę ją pogotować, doprawić roztartym cząbrem, solą i pieprzem oraz papryką. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak