Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z arbuza, melona i płatków jaśminowca

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

arbuz 1 kg
melon cantaloupe 1/2 kg
Płatki jaśminowca 1/2 szkl.
żel-fix 3:1 2 op.
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z arbuza, melona i płatków jaśminowca

Melona i arbuza pokroić dość drobno usuwając pestki i zbierając wypływający sok.
Zasypać cukrem i żel-fixem, po czym wymieszać przez potrząsanie - postawić na małym płomieniu.
Kiedy całość się zagotuje, a cukier rozpuści - dodać płatki jaśminowca.
Gorącym dżemikiem napełnić słoiczki po sam brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry - nakryć kocem lub grubymi ręcznikami i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.07.2015 20:38
Czy ta odmiana melona się czymś szczególnym charakteryzuje, może być honey?
Klausia 12.11.2014 19:59
ciekawe jak smakuje :)
Habibi 11.04.2013 09:36
Jest bardzo aromatyczny, a także wyjątkowy, bo nie spotykany często :)
malaczarna23 30.08.2012 09:50
uwielbiam domowe dżemy
Betka 27.07.2012 00:02
ekstra
Monika63 21.07.2012 13:23
pycha
eagle 30.06.2012 10:57
Wygląda bardzo zachęcająco :)))
Habibi 24.06.2012 06:38
* serdecznie zapraszam do korzystania z moich różnorodnych przepisów i mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak