Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodówka z jaśminowcem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Płatki jaśminowca 50-100 g
miód 200 ml
cytryny 2 szt.
cukier waniliowy 1 op.
wódka 1/2 (mocna)

Przepis i sposób przygotowania na: Miodówka z jaśminowcem

Kwiaty jaśminu zebrać w suchy i słoneczny dzień.
Płatki wsypać do słoja, zalać wódką, dodać skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny (bez albedo!), dosypać cukier waniliowy, szczelnie zakręcić i wymieszać.
Słoik odstawić na miesiąc w słoneczne (ciepłe) miejsce.
Po miesiącu odcedzić macerat - dodać miód i sok wyciśnięty z 2 cytryn.
Odstawić do zmacerowania na 3 miesiące w ciemne miejsce.
Przefiltrować przez papierowy filtr do kawy.
Odstawić na kilka miesięcy - do zimy ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 21.08.2012 19:34
dobre
agam26 18.07.2012 11:24
ciekawe
eagle 30.06.2012 10:58
Musi być smaczna.
Habibi 23.06.2012 05:46
* Zapraszam serdecznie do wypróbowania moich różnorodnych przepisów - każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *
Paweł10 15.06.2012 11:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak