Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 2
ryż 1 kg
mięso mielone 70 dag
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
śmietana 2 szklanki
pieprz do smaku
sól do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
słonina 7 plastrów
warzywa suszone 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kroki postępowania

1
Z kapusty pozbywamy się pierwszych kilku liści. Główki kapusty gotujemy w wodzie lekko osolonej, w osobnych garnkach. Gotujemy je około 15 minut. Następnie wyjmujemy z wody i odsączamy. Rozdzielamy liście.
Krok 1 - Gołąbki foto
2
Ryż gotujemy al-dente, na sypko w lekko osolonej wodzie. Następnie dodajemy do ryżu mięso mielone, warzywa suszone, kucharek, pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Gołąbki foto
3
Z farszu ryżowo-mięsnego tworzymy kulki. W każdy liść kapusty wkładamy jedną kulkę i dokładnie zawijamy liścia. Gołąbki układamy w garnku, w którym spód jest wyłożony plastrami słoniny żeby się nie przypalały. Całość zalewamy wodą (do połowy garnka). Dusimy około 1godz i 15min.
Krok 3 - Gołąbki foto
4
W tym czasie w miseczce mieszamy śmietanę, koncentrat pomidorowy. Dodajemy sól i pieprz. Pod koniec duszenia się gołąbków wlewamy sos.
Krok 4 - Gołąbki foto
5
Dusimy do chwili zagotowania się sosu. Gołąbki jemy na ciepło. Smacznego!
Krok 5 - Gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 30.10.2012 17:52
ajjj gołąbeczka to bym sobie chętnie zjadła...:)
mewilla 20.07.2012 18:22
mniam
suzana 15.06.2012 11:47
uwielbiam gołąbki!!!
Justyna23
Justyna23 15.06.2012 11:23
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak