Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdżówki z truskawkami i jagodami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1\2 kg
cukier 1/2 szklanki
mleko 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
jajko 3 sztuki
masło 7 dag
DODATKOWO:
jajko do posmarowania
truskawki
jagody
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdżówki z truskawkami i jagodami

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, jajka ubić z cukrem.
Do miski przesiać mąką i dodać do niej drożdże, jajka i płynny tłuszcz, wyrobić ciasto na tym etapie jest dość luźne, ale wyrastając gęstnieje. Na podsypanej mąką stolnicy uformować z wyrośniętego ciasta bułki, mogą być jak obwarzanki, ale też i zwykłe okrągłe, ułożyć na natłuszczonej blaszce i każdą posmarować jajkiem, następnie na środku ułożyć porcję owoców truskawek i jagód jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 25min.
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 12.05.2013 13:25
drożdżówki wyglądają bardzo smacznie, tylko ile tam dokładnie idzie mąki? bo chyba nie 12 kg?
IZABELA29 12.07.2012 13:48
wyśmieniete
caralajna 15.06.2012 08:51
skosztowałabym na śniadanko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak