Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, jajka ubić z cukrem.
Do miski przesiać mąką i dodać do niej drożdże, jajka i płynny tłuszcz, wyrobić ciasto na tym etapie jest dość luźne, ale wyrastając gęstnieje. Na podsypanej mąką stolnicy uformować z wyrośniętego ciasta bułki, mogą być jak obwarzanki, ale też i zwykłe okrągłe, ułożyć na natłuszczonej blaszce i każdą posmarować jajkiem, następnie na środku ułożyć porcję owoców truskawek i jagód jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 25min.
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    skosztowałabym na śniadanko :)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    wyśmieniete
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    drożdżówki wyglądają bardzo smacznie, tylko ile tam dokładnie idzie mąki? bo chyba nie 12 kg?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !