Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek śliwkowy na kruchm cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
budy migdałowy 1 opakowanie
masło 1 kostka
cukier 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Obłożenie:
śliwki 70 dag
płatki migdałowe 15 dag
miód płynny 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Placek śliwkowy na kruchm cieście

Składniki na ciasto łączymy, dokładnie siekamy z masłem. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy. Przekładamy na natłuszczoną blaszkę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut. Na wierzchu układamy połówki wydrylowanych śliwek. Posypujemy je migdałami wymieszanymi z miodem. Pieczemy jeszcze około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak