Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzaniec z jajem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piwo 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grzaniec z jajem

Piwo wlewamy do garnka i podgrzewamy. W tym czasie robimy kogel-mogel: mikserem ubijamy żółtko jajka z dwiema łyżeczkami cukru do uzyskania gładkiej, prawie białej masy. Na jedno półlitrowe piwo bierzemy jedno żółtko.
Piwo powinno być bardzo ciepłe, ale dalekie od zagotowania się (jeśli będzie zbyt gorące, jajko nam się zetnie). Na mojej kuchence gazowej zagrzanie go do odpowiedniej temperatury trwa akurat tyle, ile porządne utarcie żółtek. Zagrzane, wlewamy do szklanek lub kufli, a na wierzch wylewamy kogel-mogel.
Jeśli wszystko poszło dobrze, kogel-mogel najpierw utworzy warstwę na wierzchu, a potem stopniowo zmiesza się z piwem, tworząc napój o kremowej barwie. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 07.05.2011 20:01
super
Jaheira11 04.05.2011 23:49
pycha
Magdalena80 20.02.2011 23:36
pyszne
Babciagramolka 17.01.2011 17:07
Ciepłe piwko zimową porą - jestem za
kielcok1 02.01.2011 14:47
bez jaja to już nie to samo
Barbara55 31.12.2010 17:43
może być i bez jaja
Ewa111 03.10.2010 17:18
świetne na zimne, beznadziejne jesienne wieczory
noculos 29.09.2010 17:20
idealny na zime
christopher1 26.08.2010 21:10
wyśmienite :)
halina17 30.05.2010 12:54
Takie piwko jest bardzo dobre na przeziębienie.
halina17 30.05.2010 12:53
Takie piwko jest bardzo dobre na prteziębienia.
Krzysztof42 18.05.2010 15:16
może spróbuję
remprzem 24.04.2010 01:32
Bardzo dobre - właśnie popijam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak