Sposób przygotowania

Piwo wlewamy do garnka i podgrzewamy. W tym czasie robimy kogel-mogel: mikserem ubijamy żółtko jajka z dwiema łyżeczkami cukru do uzyskania gładkiej, prawie białej masy. Na jedno półlitrowe piwo bierzemy jedno żółtko.
Piwo powinno być bardzo ciepłe, ale dalekie od zagotowania się (jeśli będzie zbyt gorące, jajko nam się zetnie). Na mojej kuchence gazowej zagrzanie go do odpowiedniej temperatury trwa akurat tyle, ile porządne utarcie żółtek. Zagrzane, wlewamy do szklanek lub kufli, a na wierzch wylewamy kogel-mogel.
Jeśli wszystko poszło dobrze, kogel-mogel najpierw utworzy warstwę na wierzchu, a potem stopniowo zmiesza się z piwem, tworząc napój o kremowej barwie. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    remprzem

    Bardzo dobre - właśnie popijam:)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    może spróbuję
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Takie piwko jest bardzo dobre na prteziębienia.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Takie piwko jest bardzo dobre na przeziębienie.
  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wyśmienite :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    idealny na zime
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne na zimne, beznadziejne jesienne wieczory
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    może być i bez jaja
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    bez jaja to już nie to samo
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Ciepłe piwko zimową porą - jestem za
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !