Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki korzenne w czerwonym winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1,5 kg
wino czerwone 1 butelka
miód do smaku
Goździki całe Prymat 5-6 szt.
cukier waniliowy 2 op.
cynamon 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki korzenne w czerwonym winie

Gruszki (twarde!) obrać, pokroić na ćwiartki i wyciać gniazda nasienne - miąższ pokroić w lostkę lub w cząstki.
W garnku zagotować czerwone wino razem z cukrem waniliowym, cynamonem i goździkami.
Do wywaru włożyć gruszki i na minimalnym płomieniu dusić je 15 minut - zdjąć z ognia, nakryć i pozostawić do ostygnięcia.
Do średnich słoików (250-550 ml) wkładać ostrożnie gruszki, dodać po 1-2 goździki z zalewy, wlać po 2-3 łyżki miodu.
Wino zagotować i zalać nim sloiki - szczelnie zakręcić i krótko zapasteryzować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 18.08.2012 14:59
pycha
eagle 28.06.2012 10:18
muszę wypróbować
Habibi 19.06.2012 08:46
* Serdecznie zapraszam do korzystania z zamieszczonych przeze mnie przepisów :) Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak