Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DŻEM RABARBAROWO - MORELOWY Z WANILIĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
Morela 1 kg
cukier 800 gr
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: DŻEM RABARBAROWO - MORELOWY Z WANILIĄ

Morele umyć, wyciągnąć pestki , pokroić w kostkę. Rabarbar umyć , pokroić w grube kawałki. Owoce zasypać cukrem i zostawić na noc.
Wanilię przekroić na pół wydrążyć miąższ. W dużym rondlu rozgrzać owoce z okiem , smażyć tak długo aż sok zgęstnieje, delikatnie zbierać pianę z owoców. Smażyć jeszcze chwilę , dodać ziarna wanilii. wymieszać. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików , zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Podawać do chałki i słodkiego pieczywa, dżem ma kwaskowy posmak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 07.02.2013 11:42
pyszny dżemik :)
Monika-twin 25.08.2012 19:33
musi byc przepyszne
Monika63 21.07.2012 13:22
pycha
Martinezek 14.06.2012 21:30
mnie się udało zdobyć morele też byłam zdziwiona , a że bardzo lubię to takie połączenie wyszło :)
iziona 14.06.2012 21:18
Kurczę, ale skąd morele jak jest sezon rabarbarowy :( u mnie niestety nie idą w parze te owoce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak