Sposób przygotowania

Morele umyć, wyciągnąć pestki , pokroić w kostkę. Rabarbar umyć , pokroić w grube kawałki. Owoce zasypać cukrem i zostawić na noc.
Wanilię przekroić na pół wydrążyć miąższ. W dużym rondlu rozgrzać owoce z okiem , smażyć tak długo aż sok zgęstnieje, delikatnie zbierać pianę z owoców. Smażyć jeszcze chwilę , dodać ziarna wanilii. wymieszać. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików , zakręcić, odwrócić do góry dnem.

Podawać do chałki i słodkiego pieczywa, dżem ma kwaskowy posmak.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Kurczę, ale skąd morele jak jest sezon rabarbarowy :( u mnie niestety nie idą w parze te owoce
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martinezek

    mnie się udało zdobyć morele też byłam zdziwiona , a że bardzo lubię to takie połączenie wyszło :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika63

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    musi byc przepyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    pyszny dżemik :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !