Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z gruszką i orzechami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 700-800 g
gruszki 2-3 szt.
cebula biała 2 średnie
szczypiorek mały pęczek
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
orzechy włoskie 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z gruszką i orzechami

Słoninę pokroić w drobniutką kosteczkę lub zmielić - prezłożyć do szerokiego rondelka lub na patelnię z grubym dnem i wytopić, nie rumieniąc zbytnio.
Cebulę posiekać, drobno pokroić szczypiorek.
Orzechy zmielić jak najdrobniej - najlepiej na mączkę.
Gruszki obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.

Kiedy smalec jest już wytopiony dodać posiekaną cebulę, orzechy, sól ziołową i pieprz do smaku.
Kiedy cebula będzie miękka - dodać utartą gruszkę i szczypiorek - mieszać kilka minut, aż się dokładnie połączą z płynnym smalcem - pozostawić na małym ogniu ok. 10 minut.

Smalec zestawić z ognia, pozwolić mu nieco ostygnąć, a następnie spróbować i ew. doprawić ponownie do smaku.
Zlać do słoiczków, po sam brzeg, a następnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Kiedy zupełnie ostygnie wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 16.09.2014 13:56
ciekawe zestawienie składników
kamyk 06.08.2012 21:28
nawet o takim nie słyszałam i tym bardziej nie jadłem
dianix 06.07.2012 17:51
taki smalec jest mi obcy
eagle 28.06.2012 10:08
ciekawe połączenie
Habibi 17.06.2012 10:59
* Serdecznie zaprasza, do skorzystania z moich przepisów - sądzę, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak