Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w drobniutką kosteczkę lub zmielić - prezłożyć do szerokiego rondelka lub na patelnię z grubym dnem i wytopić, nie rumieniąc zbytnio.
Cebulę posiekać, drobno pokroić szczypiorek.
Orzechy zmielić jak najdrobniej - najlepiej na mączkę.
Gruszki obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki warzywnej.

Kiedy smalec jest już wytopiony dodać posiekaną cebulę, orzechy, sól ziołową i pieprz do smaku.
Kiedy cebula będzie miękka - dodać utartą gruszkę i szczypiorek - mieszać kilka minut, aż się dokładnie połączą z płynnym smalcem - pozostawić na małym ogniu ok. 10 minut.

Smalec zestawić z ognia, pozwolić mu nieco ostygnąć, a następnie spróbować i ew. doprawić ponownie do smaku.
Zlać do słoiczków, po sam brzeg, a następnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Kiedy zupełnie ostygnie wstawić do lodówki.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Serdecznie zaprasza, do skorzystania z moich przepisów - sądzę, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    eagle

    ciekawe połączenie
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    taki smalec jest mi obcy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    nawet o takim nie słyszałam i tym bardziej nie jadłem
  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    ciekawe zestawienie składników

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !