Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo-korzenne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 szt.
cukier 250 g
cukier waniliowy 50 g
marchewka 350-400 g
orzechy 350 g
cytryna 1/2 szt.
pomarańcza 1/2 szt.
przyprawa pkorzenna 2 łyżeczki
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-korzenne

Orzechy zmielić jak najdrobniej.
Cytrynę i pomarańczę wyszorować, sparzyć, osuszyć i otrzeć z nich skórkę (bez białego albedo) - następnie wycisnąć sok z połowy każdego owocu.
Marchewkę utrzeć na najmniejszych oczkach tarki (można również rozdrobnić ją w malakserze - nożami lub tarczą do placków ziemniaczanych) - dodać sok i skórkę z cytryny i pomarańczy.
Jajka rozbić i rozdzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel i dodać w trakcie przyprawę korzenną.
Białka ubić z solą i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Marchewkę połączyć z orzechami, koglem-moglem i na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z białek.
Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą - przełożyć masę.
Piec 45-50 minut w temperaturze 200*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 03.08.2012 22:03
ojjj pyszne ciacho
Megi 16.07.2012 09:13
pysznie
eagle 24.06.2012 07:12
Jedliśmy takie podobne
Habibi 17.06.2012 10:58
* Serdecznie zaprasza, do skorzystania z moich przepisów - sądzę, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *
Justyna Jussstiii 15.06.2012 00:24
super
Pietruszka 14.06.2012 15:01
Suuuper!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak