Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny pieczony rabarbar z waniliową śmietanką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 300 g
cukier 25 g
woda 30 ml
cynamon 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka
waniliowa śmietanka
śmietana 30% 200 ml
cukier puder 1 łyżka
laska wanili 0,5 szt
Do posypania:
dukka 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny pieczony rabarbar z waniliową śmietanką

W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem oraz cynamonem i imbirem.

Rabarbar obieramy z włosków i kroimy na 5-6 cm kawałki.

Układamy na blasze do pieczenia i polewamy syropem.

Przykrywamy folią i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut.

W tym czasie śmietankę ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii.

Ciepły rabarbar podajemy z porcją śmietanki i posypujemy łyżką mieszanki dukka.

Smacznego :)
Przepis z książki "Na ostro" R.Lane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 06.07.2012 07:54
Interesujący przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak