Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oranżada domowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 4 duże
cukier waniliowy 2 op.
cytryna 1 duża
woda gazowana 1,5 litra
cukier puder do smaku
lód

Przepis i sposób przygotowania na: Oranżada domowa

Pomarańcze wyszorować, sparzyć, osuszyć i z 3 sztuk zetrzeć skórkę (bez albedo!) i wycisnąć sok.
Pozostałą 1 pomarańczę (ze skórką) zalać wodą w małym garnku, nakryć i gotować do miękkości - ostudzić i zmiksować razem z wywarem.
Do zmiksowanej pomarańczy dodać cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z pozostałych pomarańczy - ponownie dobrze zmiksować.
Całość dokładnie odcedzić przez kilka warstw gazy i wycisnąć pozostałość.
Sok pomarańczowy połączyć z wodą gazowaną, dosłodzić do smaku cukrem pudrem i rozlać do szklaneczek z lodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 18.11.2012 16:42
Marta Piątkowska ...ten przepis nie jest stworzony przeze mnie, a jedynie lekko zmodyfikowany :) Kiedy byłam dzieckiem (jakieś 30 lat temu) robiła tę oranżadę moja Mama :)
polly66 02.09.2012 08:05
oj w tym roku nie robiłam, a szkoda;/ domowa najlepsza
Monika63 24.07.2012 14:02
super:)
eagle 24.06.2012 07:21
Zdrowa i bez chemii ;)
Habibi 16.06.2012 15:04
* Zapraszam wszystkich chętnych do przejrzenia moich przepisów i znalezienia wśród nich czegoś smacznego dla siebie :) *
Martinezek 14.06.2012 17:26
bardzo kreatywnie :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak