Sposób przygotowania

Cukier rozcieramy z drożdżami, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do przesianej mąki dodajemy, jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek drożdżówki. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    polecam
  • 0
    original
    Opublikowano

    niedozywiona

    omnomnom, chcialam je ostatnio zrobić, okazało się że w najbliższym czasie będą na mojej liście 'bardzo chcę, ale muszę wykarmić to dziecko tak, żeby nie miało problemów z brzuchem' :x
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !