Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini drożdżówki z budyniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
margaryna 40 g
mąka 2 szklanki
cukier 3 łyżki
jajko 1
żółtko jajek 1
cukier waniliowy 2 lyzeczki
śmietana 18 proc 150 ml
budyń waniliowy 1
mleko 500 ml
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Mini drożdżówki z budyniem

Cukier rozcieramy z drożdżami, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do przesianej mąki dodajemy, jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek drożdżówki. Smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 01.08.2012 14:01
bardzo dobre
niedozywiona 14.06.2012 12:36
omnomnom, chcialam je ostatnio zrobić, okazało się że w najbliższym czasie będą na mojej liście 'bardzo chcę, ale muszę wykarmić to dziecko tak, żeby nie miało problemów z brzuchem' :x
aginaa 14.06.2012 10:57
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak