Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki pikantne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sezam 5 łyżek
mak 2 łyżki
oregano 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 1/3 szkl.
masło 3 łyżki
smalec 2 łyżki
cebula 2-3 szt.
woda 50 ml
żółtko jajek 2 szt.
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki pikantne

Sezam uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając, po czym odstawić, aby ostygł.
Masło roztopić razem ze smalcem i odstawić do ostygnięcia - dolać oliwę.
W sporej misce wymieszać dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, uprażony sezam, paprykę, imbir, oregano i sól.
Cebule drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać płynny tłuszcz oraz żółtka i dokładnie wymieszać.
Dodać mocno ogrzaną wodę i wyrobić jednolite ciasto, które należy odstawić na 45-60 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać niewielkimi foremkami dowolne kształty, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec w gorącym piekarniku, w temperaturze 180*C przez ok. 25-30 minut - pilnując, aby się nie spaliły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.06.2012 15:03
* Zapraszam wszystkich chętnych do przejrzenia moich przepisów i znalezienia wśród nich czegoś smacznego dla siebie :) *

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak