Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą i karmelem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9
mąka 9 łyżek
cukier 9 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
masa
śmietana 30% 0,5 l
woda 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 5 łyżek
orzechy włoskie 5 łyżek
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą i karmelem

Z 2/3 składników na biszkopta przygotować biszkopta białego,a z reszty ciemnego ( z dodatkiem kakao) Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Żelatynę przygotować w o,5 szklanki wody,a następnie ostudzić. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach. Gdy będzie puszysta dodać cukier puder i powoli wlewać zelatynę cały czas miksująć.
Jasnego biszkopta przeciąc na pół.
Jasnego biszkopta posmarować masa, przyłożyć ciemnym, znów posmarowac i przyłożyć jasnym.
Cukier rozpuścić z wodą, a kiedy zacznie twardniec wlać sok z cytryny i wrzucic orzechy drobno pokrojone- w razie potrzeby dodać wiecej soku z cytryny. Gdy karmel będzie jeszcze płynny wylac na biszkopt.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babeczka007 18.08.2013 21:24
Fajniutkie ;)
agnieszka214 19.04.2013 18:57
proste i fajne ciasto ,mniam
elka4621 14.06.2012 12:52
pycha a właśnie zastanawiam się co upiec
Aneta41 14.06.2012 12:35
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak