Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka 160 gram
jaja 4 sztuk
cukier drobny 200 gram
cukier waniliowy 5 gram
Krem:
mąka pszenna 1 szklanki
cukier 1 szklanki
mleko 0,5 litra
masło 1 kostka
aromat waniliowy 1 sztuk
oraz:
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
truskawki świeże 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami

Białka ubijamy z 15 gram cukru na sztywno. Żółtka, resztę cukru i cukier waniliowy ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do tej masy po łyżce maki. Następnie energicznie mieszając dodajemy ubite białka. Wylewamy masę do formy o średnicy 22-24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut na dole piekarnika. Studzimy. Przekrawamy na dwa placki. Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu dodając ¼ mniej wody. Przegotowujemy krem. Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, gotujemy. Do pozostałego mleka dodajemy olejek i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę razem gotujemy. Studzimy. Masło ucieramy i łączymy ostrożnie z zimnym budyniem. Biszkopt przekładamy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 15.06.2012 00:24
super
jolanta19 14.06.2012 18:44
super
niedozywiona 14.06.2012 12:42
najprostsze i najlepsze, o!
Aneta41 14.06.2012 12:36
smaczne
ewka1978 14.06.2012 10:10
piękne
Piotr-21 14.06.2012 09:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak