Sposób przygotowania

herbatniki pokruszyć,1/2szklanki odłożyć a resztę wymieszać w misce z konfiturą jeśli nie mamy borówki możemy zastąpić ją czarna porzeczką,z powstałej masy formować kulki o średnicy 2cm.obtaczać w odłożonych herbatnikach i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem podsuszyć je w nagrzanym piekarniku,żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę,mleko zagotować i wlać do masy całość ponownie zagotować,wystudzić i utrzeć z miękką margaryną lub masłem,pod koniec dodać cukier waniliowy i mieszać aż się rozpuści,podsuszone kuleczki układać w tortownicy o średnicy 24cm.wyłożonej pergaminem na kulkach układać grubą warstwę kremu,po wierzchu udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i rozdrobnionymi śliwkami wymieszanymi z konfiturą.

Komentarze

  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    Świetny przepis
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    na pewno pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczny torcik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !