Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

litewski tort orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

konfitura z borówki 1 szkl.
mleko 1/2 l.
orzechy laskowe 20 dkg.
mąka 2 łyżki
Śliwki z kompotu 30 dkg.
margaryna 1 kost.
żółtko jajek 4 szt.
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy
melisa lub mięta
herbatniki 1 kg.

Przepis i sposób przygotowania na: litewski tort orzechowy

herbatniki pokruszyć,1/2szklanki odłożyć a resztę wymieszać w misce z konfiturą jeśli nie mamy borówki możemy zastąpić ją czarna porzeczką,z powstałej masy formować kulki o średnicy 2cm.obtaczać w odłożonych herbatnikach i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem podsuszyć je w nagrzanym piekarniku,żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę,mleko zagotować i wlać do masy całość ponownie zagotować,wystudzić i utrzeć z miękką margaryną lub masłem,pod koniec dodać cukier waniliowy i mieszać aż się rozpuści,podsuszone kuleczki układać w tortownicy o średnicy 24cm.wyłożonej pergaminem na kulkach układać grubą warstwę kremu,po wierzchu udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i rozdrobnionymi śliwkami wymieszanymi z konfiturą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 14.10.2013 10:18
smaczny torcik
Wacław 18.09.2013 12:58
na pewno pyszny
caralajna 24.07.2012 10:30
fajny
mela25 15.06.2012 09:25
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak