Sposób przygotowania

mięso peklowałam na sucho. Składniki do peklowania podane są na 1 kg mięsa, ja go użyłam więcej. Przyprawy można dowoli modyfikować według gustu.
Mięso (boczek, schab, baleron itp.) podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki do peklowania wymieszałam a przyprawy dodatkowo rozgniotłam. Mięso dobrze i grubo natarłam ze wszystkich stron solą z przyprawami. Na dno kamionkowego naczynia wsypałam nieco soli, ułożyłam w nim ciasno mięso a na wierz nasypałam mieszanki soli z przyprawami, użytej do peklowania. Wstawiłam do lodówki na 8 dni. Co 2-3 dni przekładałam mięso.
Po tym czasie mięso wyjęłam i wymoczyłam by nie było takie słone. Położyłam by obciekło. Wsadziłam w pończochy, obwiązałam i dałam dla męża by uwędził ;)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    rewelacyjne jedzonko
  • 1
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    swojskie najleprze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !