Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z wędliną i dynią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
drożdże 3 dag
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
dynia 1/2 kg
pieczarki 25-30 dag
cebula 1 szt
wędlina 1/2 kg
ser żółty 8 plasterków
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
ketchup 4 łyżki
masło 2 łyżki
pieprz do smaku
woda 150 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z wędliną i dynią

Drożdże pokruszyć do miski, wlać połowę ciepłej wody, wymieszać widelcem, przykryć ściereczką i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z solą, na środku zrobić dołek, wlewać rozczyn, 2 łyżki oliwy, pozostałą wodę i posiekać nożem. Następnie wyrabiać rękami około 10 minut, rozwałkować i wyłożyć na przygotowana brytfannę, pozostawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę obraną i oczyszczoną z włókien dynię, oprószyć solą i pieprzem. Na drugiej patelni wymieszać koncentrat pomidorowy z pokrojoną wędliną, ziołami, cebulą i pieczarkami, przyprawić do smaku, podsmażyć. Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć farsz, posypać podsmażoną dynią, ułożyć plasterki żółtego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200-220 stopni około 15-20 minu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.09.2013 10:37
bardzo fajna
romanrafal
romanrafal 09.04.2013 16:42
smaczna wersja
malaczarna23 28.08.2012 09:18
pyszna musi być:)
angelika4 16.08.2012 09:29
smacznie wyglada
Motorek 14.08.2012 07:50
super
manaika 29.07.2012 13:47
smaczne
Koper 01.07.2012 00:31
Dyni na pizzy jeszcze nie jadłam
Rafał10 14.06.2012 08:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak