Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasto z budyniem i powidłami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 20 dag
mąka tortowa 12.5 dag
mąka ziemniaczana 7,5 dag
sok z cytryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
mleko 3 szkl
budynie śmietnkowe 2 szt
powidła śliwkowe 25-30 dag
lukier 1 biały

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie ciasto z budyniem i powidłami

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze na puszystą masę. Gdy masa potroi swoją objętość, zdjąć z ognia i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dodać sok z cytryny i lekko wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wylać do brytfanny wyłożonej pergaminem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180-200 stopni około 15-20 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić w poprzek na 2 blaty. Jeden blat posmarować połową powideł, wylać ugotowany budyń, posmarować pozostałymi powidłami i przykryć drugim blatem. Wierzch ciasta polukrować, ozdobić według uznania.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 04.10.2013 07:57
zapowiada się smakowicie
Katarzyna59 16.08.2013 08:09
smaczne ciasto
Wiesława1 26.08.2012 10:14
super
ewaa 17.08.2012 22:14
pychota
Krzysztof15 07.08.2012 18:39
super
Seba 24.07.2012 13:09
bardzo smaczne ciacho do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak