Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kalafiorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 0,5 szt
seler
ziele angielskie
kość
ziemniak 2 szt
sól
pieprz
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kalafiorowy

Kroki postępowania

1
Warzywa- kalafior, marchewkę, ziemniaki, seler myjemy i obieramy, dzielimy na mniejsze części, aby było później dobrze miksować blenderem.
Krok 1 - Krem kalafiorowy foto
2
Kość gotujemy w 4 litrach wody, dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków liścia laurowego. Zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa i tak gotujemy do miękkości warzyw. Można dodać kostkę warzywną. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy czosnek obrany, w całości. Odstawiamy zupę aby przestygła. Z kostki jeżeli jest mięsko to je obieramy i wrzucamy do zupy.

W piekarniku nagrzanym na 200 stopnii pieczemy kromki białego chleba ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika kroimy je w kostkę i mamy grzanki do zupy.
Krok 2 - Krem kalafiorowy foto
3
Po ostygnięciu zupy blenderem miksujemy całość, na gładką masę, jeżeli ktoś woli bardziej płynne kremy można na początku gotować wywar w większej ilości wody.

Przed podaniem podgrzewamy, na środku talerza, miseczki układamy grzanki, można posypać tymiankiem.
Krok 3 - Krem kalafiorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak