Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 3 szt
maślanka 500 ml
jajko 2 szt
mąka 40 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z morelami

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy maślankę, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy na gładka masę. Morele dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Na samym końcu dodajemy piane ubitą z białek i delikatnie mieszamy łyzką. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyzką porcję ciasta i smażymy rumiane racuchy z obydwu stron. Po usmażeniu i wystudzeniu racuchy posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak