Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
masło 65 g
cukier 0,5 szkl
sól szczypta
żółtko jajek 3 szt
słodka śmietana 0,5 szkl
rabarbar 2 szkl
truskawka 3/4 szkl
białko 3 szt
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Mąkę (bez 2 łyżek) przesiać z cukrem pudrem. Posiekać z masłem. Powinny zrobić się takie drobne grudki. Wyłożyć ciastem blachę (ja piekłam z podanej ilości składników w tortownicy 24cm) i włożyć do nagrzanego do 170 st (z termoobiegiem) piekarnika. Piec przez 10 min do lekkiego zbrązowienia.

Wymieszać cukier, make (2 łyżki) i sól. Żółtka roztrzepać i połączyć ze śmietanką. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać dokładnie. Następnie dodać owoce i raz jeszcze wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód i piec ok 50min w 170st z termoobiegiem.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę (najlepiej cukier dodawać stopniowo po łyżce i ubijać). Wyłożyć pianę na upieczone ciasto i włożyć do piekarnika jeszcze na ok 10 min (aż beza będzie lekko złota) - 170st tym razem bez termoobiegu.

Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Sprawdzałam - lepiej smakuje zimne niż ciepłe :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 13.06.2012 21:14
muszę wypróbować przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak