Sposób przygotowania

Przygotować dwie blachy wyłożone papierem z odrysowanymi kołami o średnicy 24cm. Białka (schłodzone - ja wybiłam białka do miski i odstawiłam na 10 min do lodówki) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ocet i zmiksować. Następnie dodawać po łyżce cukru dokładnie miksując za każdym razem. Mniej więcej po dodaniu połowy z przygotowanego cukru piana już była dość sztywna ale dodałam całość i beza wyszła rewelacyjnie! Po ubiciu na bardzo sztywną pianę wmieszać delikatnie pokrojone drobno 8 daktyli. Masę wyłożyć na blachy. Piec przez 5 min w temp 180st, a następnie zmniejszyć do 120 i suszyć jeszcze przez 70 min (użyłam funkcji termoobiegu). Po upieczeniu zostawić bezy do przestygnięcia - minimum 2 godziny.

Żeby przygotować krem należy ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, w osobnym naczyniu ubić kajmak z serkiem mascarpone i połączyć zawartość obu naczyń (ja poszłam na łatwiznę i ubiłam śmietanę, nadal ubijając dodałam kajmaku a na koniec serka mascarpone - i też wyszło pysznie). Do ubitej masy wmieszać orzechy i posiekane daktyle.

Masę wyłożyć na jedną bezę i przykryć drugą. Ja posypałam na wierzchu kakaem wymieszanym z cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !