Sposób przygotowania

Na początku przygotowujemy krem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki. Wszystkie składniki, poza ekstraktem z wanilii mieszamy razem w garnku i podgrzewamy. Mieszamy cały czas aż krem zacznie gęstnieć (uważamy, żeby nie zagotować). Podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty od momentu jak zgęstnieje. Przelewamy do zimnej miski, dodajemy ekstrakt z wanilii i delikatnie łączymy z kremem. Odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia przygotowujemy spód. Ja zrobiłam troszkę inaczej niż było w oryginalnym przepisie (po pierwszej nieudanej próbie). W oryginalnym przepisie jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ja utarłam żółtka z cukrem, białka ubiłam na pianę, wszystko razem połączyłam ubijając. Następnie dolewamy wrzątek delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wymieszane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem (spód) i wysmarowanej masłem (boki). Pieczemy w 180st przez ok 30min - do suchego patyczka.

1/3 truskawek posypujemy cukrem i odstawiamy.

Czekając aż spód tortu ostygnie ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym. 1/3 ubitej śmietany dodajemy do zrobionego wcześniej kremu.

Wykonanie tortu:

Ciasto trzeba przekroić na 3 części (idealnie nadaje się do tego nitka). Dwie części przekładamy kremem, na którym układamy posypane cukrem truskawki. Przykrywamy tort trzecią częścią, na którą wykładamy bitą śmietanę i ozdabiamy truskawkami.



Teraz zostaje nam rozkoszować się smakiem :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !