Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowo-pieczarkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gramów
mleko 1 łyżka
masło 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier szczypta
jajko 3 sztuki
szpinak świeży 500 gramów
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
pieczarki 250 gramów
śmietana 18% 1 łyżka
ser camembert 120 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowo-pieczarkowa

Mąkę wymieszać z solą oraz cukrem i posiekać z masłem. Kiedy powstaną drobne grudki, dodać mleko, jajko i wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę (można zostawić część ciasta, żeby ozdobić tartę na górze). Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażyć razem (aż wyparuje woda z pieczarek). Szpinak posiekać (ja wolę potargać) na drobne kawałki i udusić na pozostałym maśle. Kiedy będzie miękki połączyć szpinak z pieczarkami z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz wyłożyć na ciasto. Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać farsz (można też wcześniej wymieszać farsz z masą śmietanowo-jajeczną i dopiero wyłożyć na ciasto).

Ser camembert pokroić w kwadraty i poukładać na górze. Ja zrobiłam kratkę z ciasta, a kawałki sera włożyłam w wolne przestrzenie między ciastem.

Zapiekać 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 13.06.2012 21:22
super musze zrobić cos takego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak