Sposób przygotowania

W granku z duzym dnem rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię.

Dusimy wszystko chwilę razem i podlewamy około szklanką wywaru, gotujemy około 10 minut, a następnie miksujemy wszystko blenderem, kiedy dynia będzie całkiem rozgotowana.

Doprawiamy solą i pieprzem, a jeżeli zupa jest za bardzo gęsta, dolewamy wywaru do uzyskania pożądanej konsystencji.

Na sam koniec dodajemy łyżkę (u mnie aż 4) startego świeżo imbiru i jeszcze chwilkę miksujemy.

Zupę zabielamy śmietanką, dla delikatniejszego i pełniejszego smaku. Podajemy z grzankami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Pyszna, taka aromatyczna. Uwielbiam takie smaki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    I rozgrzewająca, w sam raz na jesienną słotę :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tyska

    spróbuję :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !