Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser ryżowy z mango

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 200 g
cukier 1/2 szklanki
mleko kokosowe 300 ml
mango 1
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser ryżowy z mango

Kroki postępowania

1
Ryż jaśminowy gotujemy około 15 minut w 3/2 szklankach wody, aż do wchłonięcia się wody, cały czas mieszając. W osobnym garnku zagotowujemy mleko kokosowe razem z solą i cukrem.
Krok 1 - Deser ryżowy z mango foto
2
Gotujemy je 3 minuty ciągle mieszając, a następnie dodajemy do ugotowanego ryżu. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy. Następnie okrywamy garnek folią spożywczą i wkładamy pod jakiś grubszy koc. Zostawiamy go na 30 minut tak, aby ryż wchłonął mleko kokosowe.
Krok 2 - Deser ryżowy z mango foto
3
Po tym czasie wyjmujemy ryż na talerzyk i dekorujemy kawałkami mango. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
Krok 3 - Deser ryżowy z mango foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 30.08.2013 16:26
Z mlekiem kokosowym jeszcze nie robiłam.
PaniMISIOWA 19.09.2012 19:56
smacznie i zdrowo
Beatris 09.08.2012 13:53
Pyszny, zdrowy deserek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak