Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdałowa babka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy
migdały w płatkach 3 łyżki
posiekane migdały 2 łyżki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: migdałowa babka

Żółtka ucieramy z cukrem na parze,dodajemy obie mąki,proszek do pieczenia oraz olejek migdałowy. Masło roztapiamy i studzimy,wlewamy do ciasta mieszając. Białka ubijamy na pianę,ostroznie mieszamy z ciastem. Dodajemy migdały oraz ich płatki wczesniej podprażone na suchej patelni.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tarta. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.08.2012 06:27
Moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak