Sposób przygotowania

Robimy rozczyn: drożdże rozprowadzamy w połowie szklanki ciepłego mleka,dodajemy 3 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Jajka ucieramy z cukrem,do wyrośniętęgo rozczynu wlewamy resztę mleka oraz masę jajeczną. Wsypujemy pozostałą makę oraz wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wałkujemy i kroimy trójkąty. U podstawy każdego kładziemy kosteczkę czekolady i zwijamy rogala. Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !