Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuka
masło 250 gram
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy
jabłka 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Mąkę zagniatamy z masłem,żółtkami,proszkiem do pieczenia oraz cukrami. Dokłądnie zagniecione ciasto dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika.

Jabłka obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej część ciasta wyjętego z lodówki. Na ciasto wykładamy kawałki jabłek. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 13.06.2012 10:06
super
Bozena4 13.06.2012 09:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak