Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane z sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 7-8 dużych sztuk
mąka ok. 1 szklanka
jajko 2 sztuki
kotlety mielone 5 sztuk
cebula 1/2 sztuki
kostka mięsna 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane z sosem

Kotlety podzielić na ćwiartki, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę. Oprószyć mąką i podlać wodą energicznie mieszając. Dodać kostkę mięsną i wymieszać. Doprawić do smaku. Ziemniaki przecisnąć przez praskę albo dobrze ubić. Ja miałam ziemniaki od obiadu i myślę że właśnie tyle ich było co podałam w przepisie.
Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajka i zarobić masę.
Masa musi być zwięzła. Nabierać masę łyżką i kłaść na gotującą, posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch wybierać łyżką cedzakową. Podawać z przygotowanym sosem albo innym sosem mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak