Sposób przygotowania

Ziemnaiki obieramy i myjemy,połowę ścieramy na tarce i mocno odciskamy wodę do miseczki a skrobię która się osiądzie na dnie ponownie dodajemy do ziemnaików,resz ziemniaków gotujemy studzimy i mielimy.Surowe ziemniaki mieszamy z ugotowanymi dodajemy mąkę dwa jajka i sól i zagniatamy ale krótko.Ugotowaną wołowinę mielimy z przesmażoną cebulką i namoczoną i odciśniętą bułką,następnie dodajemy jedno jajko i przyprawiamy do smaku.Z masy ziemniaczanej formujemy placuszki nakładamy przygotowany farsz i sklejamy tak aby powstały kulki.Wrzucamy je na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Podajemy z duszoną cebulką lub skwarkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !