Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos holenderski

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 łyżki
mąka 4 łyżki
wywar mięsny 2 szkl
sól
pieprz
sok z cytryny
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos holenderski

Mąkę rozprowadzić 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, dodawać stale mieszając trzepaczką żółtka, łyżkę soku z cytryny i stopniowo zimny wywar.
Pozostawić na słabym ogniu i stale mieszając podgrzać, a gdy sos zacznie gęstnieć, dodać stopniowo masło.
Zagotować, zestawić z ognia, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos podawać do ryb.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 13.06.2012 08:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak