Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rostbef wołowy 25 dag
rozmaryn 3 szczypty
sól do smaku
czosnek ząbki 1
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Stek rozmarynowy nacierany czosnkiem

Jeden plaster rostbefu wołowego (polecam dojrzewający) ważący około 25 dag wyjmujemy z lodówki. Zostawiamy na 30 minut, aby przejął temperaturę pokojową. W międzyczasie możemy wyciąć wszelkie niedoskonałości. Następnie smarujemy go z dwóch stron olejem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowy. 2 szczypty rozmarynu sypiemy na suchą patelnię grillową. Gdy ją dobrze rozgrzejemy kładziemy wołowinę. Posypujemy również rozmarynem. Smażymy z jednej strony 4 minuty. Następnie przewracamy, solimy do smaku, nacieramy czosnkiem i smażymy 3 minuty (stek średnio wysmażony z różowym mięsem). Usmażony stek przekładamy na talerz. Czekamy kilka minut, aby soki w mięsie się rozłożyły i gotowe. Smacznego. Dla osób lubiących steki wysmażone czas smażenia należy zwiększyć od 6 do nawet 8 minut na jedną stronę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 02.02.2013 20:41
pyszny , aż slinka cieknie na samą mysl
romanrafal
romanrafal 04.10.2012 16:27
świetne żarcie,pycha
Anna169Hosz 28.06.2012 09:42
Podoba mi się ten przepis:)
Jolanta_P-S 16.06.2012 08:14
Uwielbiam niezbyt wysmażone steki.
MAR3STA 15.06.2012 23:05
uwielbiam mięska z rozmarynem, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak