Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrzan domowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korzeń chrzanu 3 szt
cukier 3 łyżki
sól do smaku
ocet winny do smaku
śmietana 12% 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chrzan domowy

Korzenie chrzanu najlepsze są wczesna wiosną. Po wykopaniu należy je umyć i oskrobać.

Następnie trzeba się zaopatrzyć w okulary ochronne( jak w budowlance) i najlepiej w maseczkę chirurgiczną:)

Można chrzan trzeć ręcznie, ale nie polecam- najlepszy jest malakser z ostrzami , jak do tarcia ziemniaków.
Utarty chrzan umieścić na sitku z bardzo drobnymi oczkami i przelać wrząca wodą. Odsączyć. Ostudzić.
Doprawić cukrem, solą i octem. Zamknąć w szczelnych słoiczkach i trzymać w lodówce.
Przed podaniem mieszać np.: ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 14.06.2013 14:24
Super przydatny przepis :-)
Aneta2604 28.08.2012 16:45
robię podobny
Mysiunia 12.06.2012 21:05
sok z cytryny też czasem dodaje, ale nie zawsze :) być może spróbuję kiedyś z octem :)
Anna169Hosz 12.06.2012 20:36
Według mnie chrzan musi być lekko kwaskowy- jest smaczniejszy. Czasem dodaje ocet a czasem sok z cytryny, w zależności od ochoty:) Podobnie cukier- chrzan po sparzeniu jest raczej mdły i po dodaniu cukru zyskuje.
Mysiunia 12.06.2012 19:46
też robię domowy chrzan, ale nigdy nie dodaję octu i cukru :) czy ocet ma jakieś szczególne znaczenie w dodawaniu go do chrzanu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak